Veldstudiecentrum
  • Home
  • Accommodatie
  • Omgeving
  • Reserveren
  • Contact
  • Menu

Voortgezet Onderwijs

Veldwerkprojecten

Een bezoek aan een veldstudiecentrum van Stichting Veldstudie biedt vele mogelijkheden voor het uitvoeren van veldwerk dat goed aansluit bij de theorie. Programma’s voor o.a. biologie, aardrijkskunde, scheikunde en geschiedenis zijn mogelijk, apart of vakoverstijgend. Veldwerk kan uitgevoerd worden in een dagproject maar ook in een meerdaags programma van een halve of een hele midweek. De stichting voert ook combi programma´s uit in samenwerking met GeoFort.

“Het waren fijne dagen, de groep was heel hecht, alles ging soepel en de omgeving prachtig.”
leraar biologie Havo 4

Onderbouw

Voor de onderbouw is speciaal materiaal ontwikkeld met verschillende niveaus, dat modulair gebruikt kan worden. Er is veel ruimte voor beleving, spel en avontuur. Veldwerk kan juist in deze fase veel bijdragen aan de ontwikkeling van leerlingen. Door het werken in de natuur ontwikkelen de leerlingen een waarderende houding ten opzichte van de natuur en het milieu. Veldwerk bij Stichting Veldstudie sluit goed aan bij projectmatig ervaringsleren in de onderbouw en het vmbo. Belangrijk in deze fase is de oriëntatie op onderzoeksvaardigheden. Wat komt er allemaal kijken bij een onderzoek? Welke stappen moet je doorlopen? Bij de basisvorming zal beleven en ervaren een belangrijkere rol spelen dan het opzetten van een gedegen onderzoek.

Bovenbouw en Eindexamenprojecten

Een veldwerkproject is een ideaal instrument om te voldoen aan de eisen, die gesteld worden bij het PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting) en een profielwerkstuk in de bovenbouw. Voor de bovenbouw van het VO (vmbo, havo en vwo) is er in de programma’s veel aandacht voor vaardigheden met veldwerktechnieken, het uitvoeren van onderzoek en met het geven van presentaties. In de bovenbouw zal een onderzoekende instelling, kritische houding en begrip van de werkelijkheid steeds belangrijker worden ten opzichte van alleen beleven en ervaren.

Onderzoek opzetten en uitvoeren

Veldwerk in het voortgezet onderwijs is er zoveel mogelijk op gericht leerlingen te ondersteunen bij het zelfstandig opzetten en uitvoeren van een onderzoek. Soms zijn in de beginfase werkbladen nodig om leerlingen op ideeën te brengen. Het doel is dat leerlingen aan de hand van waarnemingen zelf tot zinvolle onderzoeksvragen komen. Na het opzetten van een onderzoek gaan de leerlingen zelfstandig gegevens verzamelen. Met behulp van eenvoudige meetinstrumenten en hulpmiddelen kan het onderzoek uitgevoerd worden. Leerlingen gaan aan de slag met zoekkaarten, loep, kompas, grondboor, schepnet, thermometer, weegschaal en chemische analysesetjes voor bodem en water. Ze doen analoge en digitale metingen en ontdekken de verbanden tussen theorie en praktijk enerzijds en de verschillende vakken anderzijds.

De resultaten worden geanalyseerd en verwerkt in een verslag dat wordt gepresenteerd aan de groep met tabellen en diagrammen. Medewerkers van Stichting Veldstudie leveren de begeleiding, techniekbeschrijvingen, veldwerkmaterialen en komen tevens met suggesties en aanwijzingen.

Meer weten? Zin in een hele of halve werkweek met de klas of groep of gewoon een dagje eropuit? Neem contact op over de mogelijkheden voor een kennismaking met veldwerk of een examenproject.

Veldwerkprogramma’s

Hieronder een paar voorbeelden van programma’s zoals wij die aan kunnen bieden. Een programma wordt altijd op maat gemaakt in overleg met de docenten van de school en wordt zo afgestemd op het niveau en de leerwensen van de leerlingen.

De programma’s worden begeleid door onze biologen, leraren biologie of aardrijkskunde. Zij zijn deskundig op het gebied van natuur- en milieueducatie. Zij worden geassisteerd door stagiairs van lerarenopleidingen en universiteiten.

Uiteraard kunnen de dagen op veel andere manieren worden ingevuld. Onderstaande voorbeelden zijn vooral ter inspiratie.

1-daags
3-daags
5-daags

Hei- en Boeicopseweg 143
4126 RH Hei- en Boeicop
Telefoon:0347 342085
info@veldstudiecentrum.nl

 

Scroll naar bovenzijde